ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

English facebook-icon-preview-1 Colour Full insta

Μέρα 3η

Παναγιώτης Τοφή

through me, THEM-- 20’

 

Ένα χορογραφικό έργο με σημείο εκκίνησης την κινησιολογική ανταπόκριση γυναικών μετά από ανοικτό κάλεσμα. Οι γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν μοιράστηκαν μέσω σωματικής κίνησης, την προσωπική τους εμπειρία όσο αφορά την ανδρική κυριαρχία, την απώλεια και την απομόνωση, μέσω υποβολής βίντεο διάρκειας ενός λεπτού. Το κινησιολογικό υλικό το οποίο λήφθηκε, τροποποιήθηκε και στη συνέχεια ενοποιήθηκε. Το χορογραφικό έργο αποτελεί μια πρόταση πειραματισμού η οποία προκύπτει από την ειλικρινή ανάγκη του χορογράφου-ερμηνευτή  να φωτίσει το σύγχρονο κοινωνικό αγώνα γυναικών, χρησιμοποιώντας το σώμα επί σκηνής ως μέσο επικοινωνίας και συνεισφοράς.

 

Συντελεστές:

Ιδέα, έρευνα, χορογραφία, ερμηνεία: Παναγιώτης Τοφή

Υποβολή βίντεο από τις: Sandra Adiarte (DE), Jodi Ann Nicholson (UK), Μαρία Μπαμίχα (CY), Safiye Bağkur (CY), Mine Çelik (CY), Αρετή Χουρδάκη (FR), Gülperi Doğaner (CY), Çisem Eray (CY), Μαρία Ερωτοκρίτου (CY), Bridget Finn (UK), Sonay Gardıyanoğlu (CY), Düriye Gökçebağ (CY), Figen Gürgöze (CY), Παναγιώτα Καπνίση (CY), Pembe Külah (CY), Μαριάννα Μουχσιάδου (CY), Jana Otčenášková (CZ), Mürüde Özenen (CY), Νατάσα Παναγή (CY), Kristýna Sedláčková Weiserová (CZ), Νάντια Θεοχαρίδου (CY), Gizem Topönder (CY), Μαριλένα Ττοφή (CY), Eda Türmen (CY), Sevya Türmen (CY), Huri Yontucu (CY).

Μουσική σύνθεση: Jakub Otčenášek, Αντώνης Αντωνίου

Σχεδιασμός κοστουμιού και σκηνικού: Ρέα Ολυμπίου - Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης

Φωτογραφία: Θεοδώρα Ιακώβου

 

Ευχαριστίες:

Ανθή Αντωνιάδου, Bori Choi, Σταύρος Σταύρου, ‘Ελενα Ανδρέου

 

Ασώματες Δυνάμεις, Ανδρομάχη Δημητριαδου Lindahl

Duet / One - 15’

 

Body memory 2. One

 

‘Ενας  στοχασμός  πάνω στην ταυτότητα, την θηλυκότητα, τον χρόνο.

‘Ενα σώμα κουβαλά, στηρίζει, ισορροπεί, χειραγωγεί, κατακλύζει η κατακλύζεται από ένα άλλο σώμα.

Εναλλάσσοντας στιγμές ατομικότητας και δυαδικότητας τα δύο σώματα δημιουργούν έναν ανεξάρτητο οργανισμό που βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης, συνάντησης και απομάκρυνσης, δημιουργώντας μία συμβίωση που ανακαλεί πρώιμες μνήμες και που μας προσκαλεί να βρούμε μια νέα κατανόηση για την επιθυμία, την ανάγκη, την σύνδεσή μας με τον κόσμο.

 

Συντελεστές

Χορογραφία / δραματουργία  Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl

Μουσική σύνθεση  Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμού  Aleksandar Jotovic

Χορεύουν / συν-δημιουργούν  Χριστιάνα  Ευτυχίου, Φούλη Στυλιανίδου.    

Κωνσταντίνα Σκαλιώντα

NoFilterNeeded - 15’

 

Η φράση #NoFilterNeeded χρησιμοποιείται από τους χρήστες κοινωνικών μέσων δικτύωσης (facebook, instagram, twitter), για να δηλώσουν πως η φωτογραφία που δημοσιεύεται δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, και συνεπώς η φωτογραφία παρουσιάζει την πραγματικότητα ως έχει. Τέτοια δήλωση νοιώθω πως είναι πλέον αναγκαία, εφόσον βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με εικόνες προσεκτικά επεξεργασμένες, που αλλοιώνουν την πραγματικότητα εξιδανικεύοντάς την. Τι κρύβεται πίσω από την επιφάνεια και ποια είναι η αλήθεια πίσω από ό,τι φαίνεται; Είναι φανερό ό,τι φαίνεται;

Θερμές ευχαριστίες σε όσους έκαναν αυτή τη παράσταση δυνατή, τους συνεργάτες μου, τη Στέγη Χορού Λεμεσού και τη Μάγια Μηνά για τη παραχώρηση χώρου, την οικογένειά μου για την υποστήριξη.

 

Συντελεστές

Ιδέα/ χορογραφία/ εκτέλεση:  Κωνσταντίνα Σκαλιώντα

Εικαστικός: Λώρα Ηλίας

Ηχητική επένδυση: Ρόνεν Κοζοκάρο

Φωτισμός: Παναγιώτης Μανούσης

Φωτογραφία: Άρτεμις Ευλογημένου

Μέντορες: Παύλος Κουντουριώτης και Κάρολιν Σάλεμ

TMT3sm IMG_8188sm nofiltersm 1

.pelma.Lia Haraki / Λία Χαράκη (18+)

Humping - 30’

 

Το έργο είναι μία ερω-τελεστία.

Τρία άτομα συναντιούνται αισθησιακά απολαμβάνοντας την ύπαρξη ο ένας του άλλου. Η χορογράφος με οδηγό το ένστικτο της αναπαραγωγής εστιάζει στα στοιχεία της οικειότητας και της φροντίδας σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει την ανθρώπινη διάσταση της ερωτικής πράξης. Η αισθησιακή φύση του ανθρώπινου σώματος έχει παρεξηγηθεί και τύχει εκμετάλλευσης από διαφορετικές βιομηχανίες όπως η πορνογραφική,  καθώς και έχει στιγματιστεί ως «βρώμικη» και απαγορευμένη από διάφορες θρησκευτικές ιδεολογίες. Το έργο υπογραμμίζει μια διαφορετική πλευρά της ανθρώπινης σεξουαλικής αλληλεπίδρασης, τονίζοντας την ευάλωτη ευαισθησία και τη φροντίδα της συνύπαρξης. Το Ηumping δίνει την ευκαιρία στους θεατές να επικεντρωθούν στην πιο ουσιαστική χρήση του ανθρώπινου σώματος καθώς επεκτείνεται για να γίνει μαζί.  

 

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία: Λία Χαράκη

Ερμηνεία / Κίνηση: Ανδρέας Κέντης, Γεωργία Ανδρέου, Μελίνα Σοφοκλέους

Μουσική: Γιάννης Χριστοφίδης

Εικαστική επιμέλεια & Φωτογραφία προώθησης: PASHIAS

Φώτα: Alexander Jotovic

smHumping by Lia Haraki picture by PASHIAS